Lilith legendája

Lilith Ádám első párja volt, akit Isten – hozzá hasonlóan – a földből teremtett. Ám ők hamarosan veszekedni kezdtek. A nő így szólt a férfihoz: “nem akarok alattad lenni”. A férfi azt mondta: “nem akarok alattad lenni, inkább feletted, mert megérdemled, hogy alul maradj, én pedig felül”. A nő így válaszolt: “egyformák vagyunk, mivel mindketten a földből vétettünk”; egyikük sem akart engedni. Ekkor Lilith kimondta Isten különleges nevét, és felemelkedett a levegőbe. Ádám, az ember, erre hívta teremtőjét: “Világ Ura, a nő, akit nekem adtál, elment tőlem”. A Mindenható Lilith után küldött három angyalt, hogy hozzák vissza.

Lilith természetesen igazi nő volt, aki nemet mondott, és nem engedelmeskedett. Ádám ezután megkapta, amit szeretett volna, egy engedelmes kis feleséget, Évát. De bármennyire is ez volt a kívánsága, azért továbbra is az elérhetetlen, betörhetetlen nő, a démonná vált Lilith, vonzotta. Olyannyira, hogy néhány vallási nézet szerint gyermeke is született tőle, ő volt Káin.

Naná! Ha egy nő ellentmond vagy önállóan gondolkodik, akkor egyből démon lesz belőle. Mégis hozzá vágyik a férfi, és hiába marad hű akár egy életen át testben, az álmait elviszi az EGY, a NŐ,

LILITH!

44 responses to “Lilith legendája

 1. szia, én ugyanezt a történetet az Akasha krónikában láttam meg, és csak azután, hogy találkoztam volt testvéremmel: Káin sokat tanult és megváltozott, tiszta szívű ember…pedig iráni, mégis igazi testvérként viselkedett…köszi, igazolásként olvastam ezt, amit 3. szemmel láttam. Ju Vili

  • Végül minden szál ugyanoda fut, és minden vallásnak ugyanaz az alapja, mind egyformák vagyunk, akárhogy nevezzük is Istenünket.
   Ebben hiszek.
   Angie

 2. “Sokezer éve keringenek elbeszélések arról, hogy Ádám párja, az első asszony egyáltalán nem Éva volt, hanem Lilith, egy csudaszép, sötét hajú, világos szemű nő, aki ugyanúgy egyenrangúként a földből teremtetett, mint a férfi. A bajt az okozta, hogy hamar elkezdtek egymással vitatkozni és Lilith azt mondta – “Nem akarok alattad lenni.” Ádám azt felelte – “Nem akarok alattad lenni, inkább feletted, mert megérdemled, hogy alul maradj, én pedig felül. “A veszekedés vége az lett, hogy Lilith faképnél hagyta Ádámot és a sivatagba távozott, démonokkal állt össze satöbbi és általában mindig azt csinálta, amit ő maga akart – sorsa és alakja pedig innentől a legvadabb vádaskodásokon, történelem előtti sárdobálásokon és gonosz torzításokon ment át – és, bár jórészt elhallgattatták a róla szóló hangokat, neve és története fennmaradt, és máig munkál. Itt jött aztán elég gyorsan a képbe emészthető B verzióként az oldalborda meg a szőke Éva, kígyóstól-almástul, azóta is állandóan.”
  Kedves angellilith, az origo női lapozójának fórumáról kattintottam Rád. A fenti idézet pedig az egyik írásomból való.
  Szeretnék Veled levelezni, ha kedved van.
  Üdvözöllek, Borbála

 3. Szia, Lilith! Ritka egy nő vagy, sőt csak egy! Ju Vili

 4. Mi az igazság? Az igazság a Bibliában van! Szégyent hoz isten nevére minden emberi filozófia! pl. a biblia kijelenti hogy az angyalok nagy erejűek, minek kelett volna 3 angyal amikor, egyetlen angyal 185 000 asszírt pusztított el egyetlen éjszaka alatt (2Királyok 19:35). EZ csak egy a sok emberi kitaláció közűl, amit meglehet cáfolni a biblia segitségével! Jézus amikor a földön volt, sok nagyszerű gondolatot közölt az embereknek az igaz istenről, a földre vonatkozó szándékáról ,szaváról a bibliáról, de egy szó sem hangzott el lilitről meg az ő legendájáról! 2Tim 3:16,17. János 8:32. Titusz 1:2,3, héb,4:12. Róma 13:11-12. Róma 15:4. Ez csak izelitő a biblia nagyszerű igazságaiból, amit sokan kiforgatnak!!!!

  • Udv pitty!! Az az igazsag hogy ez nem csak emberi filozofia!! Mivel a bibliat nagyon sokan nagyon sokszor at irtak a hosszu evszazadok soran! Egy kicsit ki vettek egy kicsivel magtodtak es stb! Mara a biblia csak egy szep meses konyv! Az a szomoru hogy senki nem kerdezoskodik mert nem eleg batrak hozza!! Aki viszont megteszi mert szeretne tobbet tudni azt rogton le hurrogjuk mert nem igaz!!……….Nem a fenet!! ha tenleg utanna akrsz jarni akkor ne a bibliat hasznald keress mas forrasokat!!

  • Csak azt ne felejtsük el, hogy annak idején rengeteg írást “kiválogattak” a biblia összeállításánál, ami kényelmetlen volt az egyház számára.
   Leírom a gondolkodást:
   -Ádám paráználkodott (nem gyereknemzés céljából élt szexuális életet) -> Ádám bűnös életet élt
   -Kényelmetlen, nem kell

   Ilyen egyszerűen gondolkodik az egyház. Amiről nem hallunk, nem beszélünk, az nincs. Lásd a manapság napvilágra látó ügyeiket

  • Ímé az emberi hülyeség netovábbja. Nyisd ki a szemed és láss!!! Minden ami a Bibliában írva vagyon az SZIMBÓLUM!
   Én még azt se merném biztosan állítani, hogy Jézus élt a mi világunkban, hisz élettörténete arról szól, hogyan szabadulhat ki az ember ebből a pokol-világból.
   És azt se akard nekem megmagyarázni, hogy az ember biológiailag két embertől származik.
   (És ha olyan nagy hívő vagy, hogy íratod azt, hogy Isten kisbetűvel???)

 5. Nekem akinek létezésem célja, hogy egy legyek Isten oroszlánjai közül, Lilith (az igazi az ősi) mint olyan a legfőbb ellenségem. Ami nem jelenti azt, hogy nem tisztelem egy csöppet sem, már csak azért sem, mert ellenséget nem becsülök alá. Ám anak örülök, hogy téged megtaláltalak Angel Lilith. Szeretek mindent tudni amit csak lehet a témáról, és örülök, hogyha más motiváció miatt is, de van még hozzám hasonló.

 6. A sztori nagyon életszerű. Kimondatlanul is elmeséli, melyik nemet mi motiválja. Még egyszer: meséli.

  Azért tudjuk ám hölgyeim, hogy miért is tetszik Önöknek (remélem, hogy kivétel akad szép számmal, legfeljebb nem szólal meg itt) a démoni nő meséje, aki lerázza az egyetlen férfit az életéből és szabadon él parázna életet – nagyon életszerű…

  • Kedves!
   Nem fogok veled vitatkozni. Nekem is tetszik Lilith meséje, de nálam a férfiról való lemondás másik oldalán nem a paráznaság áll okvetlenül.
   Egy nő fel akar nézni egy férfira, akkor tudja teljes mértékben elfogadni, de nem lehet felnézni egy olyan férfira, aki, ha problémái vannak folyton másoktól várja a megoldást, és “rohan árulkodni”. :)

 7. Szia Lilith!
  Ha Lilithről szeretnél olvasni egy igazán jó könyvet, olvasd el Harrison Fawcett Katedrálisát.

 8. 2007-ben jelent meg másodszor, előtte 5 évig kerestem antikváriumban. Nekem alapmű. Időutazásos scifi az ókori Rómában játszódik és Lilith az egyik főszereplő. A másik, amit ajánlani tudok Birtalan Esztertől a Lilith – istennő vagy démon? c. műve. A Tuan adta ki 2009-ben, azt biztosan lehet kapni. Üdv, Anti

 9. Egyes források szerint Lilith Káin lánya volt, és vámpírrá lett, testvére, Lycos pedig a testvére, vérvarkassá vált. Más forrás szerint Káin maga is vámpír lett azáltal, hogy Isten megátkozta őt, mert ivott Ábel véréből. Akkor most Káin Lilith és Ádám, vagy Éva és Ádám fia lett volna? Vagy Lilith akkor most Ádám első felesége, vagy Káin gyereke lett volna? Zavaros nekem ez az egész, csak ezt nem látom tisztán.
  Egyébként én úgy veszem észre, hogy teljes egyenjogúság még most sem létezik, és nem is nagyon fog ez megvalósulni.

  • Hát, ezt a vámpíros verziót én még nem hallottam sehol eddig. Az általam olvasott forrásokban Lilith az elsőnek teremtett nő, p. itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lilith

   Nem is az egyenjogúság lenne a lényeg, csak legalább a nők nőként és a férfiak férfiként léteznének már. De most kissé össze vannak zavarodva a szerepek…

 10. Csak most jutottam ide el. Meglep, hogy volt fórum Lilithről. Mostanság utánaolvasgattam egy kicsit a témának. Előrebocsájtom: hívő (mostanság lazábban) katolikus vagyok, és eddig azt hittem konzervatív a férfi-nő viszonyt illetően. Ezt csak a teljesség kedvéért mondtam. Lilith története, számomra teljesen hihető, sőt bizonyos értelemben olyan gyanított kérdésekre ad iránymutatást, amik eddig valahogy nem voltak szem előtt. Furcsa elgondolni, deugyanakkor logikus, hogy a mai duaista: Isten, sátán rendszer helyett van egy harmadik utat is feltételező lehetőség is. ill. Lilith tudása, személye is vet fel kérdéseket, hisz, mintha nem Isten akarata szerint történtek volna a dolgok, viszont hiszem, hogy minden Isten akarata szerint történik, akkor viszont a mai hivatalos magyarázatok sántítanak. A Bibliát tisztelem, az azt magyarázgatókat nem. Szerintem nem lett átírva, csak az igazságnak az a része van benne, ami ránk tartozik. Ez világosan ki lett nyilatkoztatva. Ugyanakkor, a mai ember esetleg már talán az igazság nagyobb szeletével is meg tud bírkózni (persze nem mindenki). lilith is ebbe körbe tartozhat, neki valszeg világos szerepe van a világban, és az ő személye köré épített mendemondák pedig kb. annyira lehetnek hitelesek, ahogy yorki Richardból (aki egy egészséges, normális, egyáltalán nem rosszndulatú ember volt) Shakespeare hatására a midern gonosz egyik archetípusa III. Richard lett. Persze nem akarom Lilithet sem idealizálni, hisz a leginkább hitelesnek mondott források szerint kissé megbuggyant a szökése után. De ez számomra furcsa mód emberivé teszi: a szerelmében csalódott, önérzetében megbántott büszke nő dacos dacos reakciója, ha neked így nem kellek (ezen az sem változtat, hogy végül is ő lépett le, mert nem fogadták el olyannak amilyen) akkor les más akinek jó vagyok így ahogy vagyok. de nem igazán élvezhette ezt a döntést, mert az angyalokkal szembeni válaszai erre utalnak, kicsit szégyehette magát, nem a döntése, hanem a bosszúból elkövetett átgondolatlan cselekedetei miatt. Én inkább tragikus hősnőnek látom, aki nem értette, ha ilyennek lett teremtve, akkor ezért miért is kell bűnhődnie.

  • Szia!
   Egy valamit nem értettem soha Lilithtel kapcsolatban: egy teremtmény hogy tudja kiszedni Istenből annak titkos nevét, amivel hatalmat is szerez, szabadságot.
   Ajánlom egyik írásomat (ezek többnyire pillanatnyi intuíciókból születnek, amit igyekszem “hiteles” információk közé illeszteni):
   http://angellilith.wordpress.com/2010/07/02/ebredes/
   (esetleg, ha könnyedebbre vágysz: http://angellilith.wordpress.com/2011/07/16/az-nem-is-ugy-volt-1-kiuzetes-az-edenkertbol/ )
   A Bibliából egy csomó mindent kihagytak, ez tény. Na, azokra vagyok/lennék én is kíváncsi…
   Lilith nem egyértelműen a szerelemben csalódott, inkább csak az emberi létben, ő többre vágyott. Ami nem is csoda, hiszen teremtésekor Samael, az egyik arkangyal beleköpött az anyagba, amiből készült. Olvastam olyan forrást is, ahol az Édenkertből való távozása után egyszerűen ennek a bukott angyalnak lett a párja.
   Azt hiszem, a teremtés, és Isten egész terve sokkal összetettebb annál, mintsem, hogy ember átláthatná. Mi – én és akikkel kapcsolatban vagyok – inkább abban hiszünk, hogy jó és rossz nem létezik; a démonok azok, akik tükröt tartanak eléd, és helyzetekbe visznek, elősegítendő a fejlődésed és az angyalok azok, akik “csak” támogatnak.

   Egyébként meg, hogy egy idézettel éljek:” A Sátán mentségére szolgáljon, hogy a történetnek csak a felét ismerjük”. :)

 11. Én nem hallottam eddig erről,de valaki engem Liiithhez hasonlított,és megsértődtem,mert amit először olvastam róla nem volt szép.Aztán ráakadtam a többi rá vonatkozó írásra,és rájöttem,hogy a dolog nagyon összetett,és ellentmondásos.Igaza volt,mert sok mindenben hasonlítok rá.A dolgokat férfiak irják,ez így lehetett az ókorban is.Ezért szegény Lillithnek nem sok pozitív vonatkozást hagytak.Már akkor küzdött minden megalázó és méltatlan helyzet ellen,amire rákényszerítették.Mint ma is.A férfiak az engedelmes,szelid nőket kedvelik,nem az értelmet ,és egyenlő kapcsolatokat. kereső társat.Ezért inkább hasonlítok rá,mint azt hiszem minden büszke nő így van vele-mint a beletörödő engedelmes mindent kibiró nő ideálba,-Örülök,hogy megtaláltam ezt az írást.Köszönöm.

 12. Kedves Lilith. Köszönöm ezt a kis történetet, számomra érdekes volt, még nem hallottam róla. Elgondolkodtató, talán Lilith volt az amazonok ősanyja. Személyes történetem megosztanám veled. Mikor kislány voltam, egy napon édesanyám előadást tartott nekem az élet nagy dolgairól, ami rám is vár, mint folyamat, kötelesség. ” Majd ha nagy leszel férjhez mégy és szülsz gyerekeket.” Soha.- volt a válaszom. Soha nem megyek férjhez, mert akkor én is csak egy né leszek. Én pedig nem akarok egy né lenni, alárendelt személy. Nem fogok senki árnyékaként élni, sem szolgájaként. Ehhez azóta is tartom magam.

 13. Lilith, olvastad már Böszörményi Gyula: Rémálomkönyvek c. sorozatát? Ha nem akkor ajánlom figyelmedbe.

 14. LILITH, A MÁSIK ASSZONY

  Lilith a középkori rabbinikus legendák női alakja, és a talmudi hagyományoknak, majd a kabbalisztikus irodalomnak egyaránt fontos ártó szelleme.
  A monoteizmus dacára az ősi démonhit nyomai is fellelhetők a korai zsidóság körében. Mózes megtűr, majd megtilt egy pusztai démonnak, Azázelnek bemutatott engesztelési ritust, s habár a deuteronomiumi törvény erőfeszítéseket tesz a démonhit kiiktatására, a népies vallásosságban minden bizonnyal tovább élt. A lázadás tana, a bukott angyalok képzete, megtalálható a babiloni fogság előtti Izráel gondolatvilágában (ebből alakult ki később a keresztények démontana, majd árnyaltabban a dualizmus elmélete), viszont a fogság utáni zsidóság, az asszír vallási és kulturális vonások hatására már összekapcsolja ezeket a szárnyas lényeket a csillagokkal. Lilith alakja Babilonból került Izráelhez. Héber neve Liyliyth. Értelmezését minden bizonnyal a népi etimológia határozta meg. A proto-semita LYL szógyök ( éj ) egybecseng egy summer/akkád szél démon nevével, és feltehetően így vált Lilith a zsidó néphit szerint az éj ártó szellemévé. Sok tulajdonságát örökölte a félelmetes, csecsemőlopó, nőket bántó Ninlil/Lilitunak, akit a mezopotámiai domborművek mint baglyoktól és a puszta állataitól körülvett, csecsemőket halálba ragadó, szárnyas istennőként ábrázoltak. Alakját a Bibliában csak Ézsaiás próféta említi meg, és Edom (a vörös) pusztává tett földjét benépesítő kisérteties lények közé helyezi.
  Nevéhez rengeteg rémmese és babona fűződik, elsősorban a hirtelen bölcsőhalál. Mit tehettek volna a biblikus idők asszonyai, mikor a SIDS szindróma (csecsemőkori hirtelen halál) pathogenezise a mai napig ismeretlen ? Amulettekkel, kántálással próbálták az ártó szándékot kivédeni. Egyes kutatók úgy vélik, hogy ezekben a kántálás-ráolvasásokban kell keresnünk a bölcsődalok eredetét. A Talmudból úgy is ismert mint csábító succubus, aki a férfiaknak félelmet, rossz álmokat és pollúciót okoz. (Shabbath 151b) Ennek a Lilithnek az eredetét az alvási paralízisben kell keresnünk, hisz a tudományos ismeretekkel nem rendelkező ember legelőször kulturális gyökereihez, mítoszaihoz, hagyományaihoz fordul magyarázatért.
  Mózes első könyve két teremtéstörténetet mesél el (Genezis 1:27 és Genezis 2: 20,21,22). A rabbinikus irodalom és a misztikus hagyomány ezt a kettőséget igyekszik megmagyarázni. A legenda szerint Lilith Ádám első felesége volt. Saját képére teremtette őt is az Úr, akárcsak Ádámot, ám egyenrangúságának tudatában Lilith nem vetette alá magát Ádámnak ( a szó összes értelmében ). Ezért a Teremtő elátkozza és démonizálja. A teljes elszigetelődést választva a Vörös-tenger parti sivatagában “nyugszik meg az éji boszorkány és ott lel nyughelyet magának” (Ézsaiás 34:14,15 ). Lilith birtokolja a tudást (ismeri a Teremtő nevét) és kapcsolata van a bűn fogalmával. Ennek folytán gyakran a Kígyó szerepében is megjelenítik.
  Miután tudatos engedetlenségével kikényszerített egy újabb teremtést, és Isten segítőt ad Ádámnak, hozzá való segítőt, megformálva Évát ennek csontjából és testéből, Lilith a Kigyó újra felcsillantja az ellenszegülés lehetőségét. Szembe állítja az első emberpárt Teremtőjével. A Bibliában leírt héber – na-khawsh’- (lágy magánhangzóval), amit csaknem mindig “ kígyó”-nak fordítottak, tulajdonképpen egy hangutánzó szó. Azt jelenti a sziszegő, a suttogó. A mélyről jövő kísértést, az öncélú tudást jelképezi.

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:_WnBzpNVyR0J:tortenelem.network.hu/blog/tortenelem-klub-hirei/lilith-a-masik-asszony+Liyliyth+zsid%C3%B3+misztika&cd=4&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=opera

 15. jihhá, Lilith egyenesági leszármazottja vagyok! :)

 16. Zorobábel Ben-Ruah

  Én ezt tudom Istentől az Ég Királynőjének is nevezett, női szellemfejedelemről. Babilon Királynéasszonya, gúnynevén “Babilon Szűzleánya” egy valóságos, ma is élő, nagyhatalmú szellemi lény. Eredeti neve: LILITH.

  LILITH AZ ELSŐ TEREMTETT NŐ!!!

  “Isten a teremtés hatodik napján először két embert teremtett: Ádámot és Lilithet. Mindkettőjük testét agyagból készítette, majd szellemet lehelt beléjük. Ádám és Lilith rövid ideig éltek boldog szeretetközösségben egymással és Istennel. Lilithet ugyanis egy alkalommal – titokban – meglátogatta Lucifer főangyal, a fények világának volt ura. Kísértő ajánlatot tett neki a szellemi szférába való felemelkedésre, és uralkodónői pozícióra. Hogy bizalmát elnyerje, elárulta neki Isten hatalmának titkos nevét. Lilithet nem hagyta nyugodni az ajánlat, hogy a Sátán világuralmi társa lehet, ezért ürügyet és alkalmat keresett egy jogosnak tűnő szembeszegülésre, lázadásra. Egyik éjszakán így szólt Ádámhoz: ‘Nem akarok alattad lenni, egyformák és egyelőek vagyunk, mivel mindketten a földből vétettünk.’ Ezt a szexuális pozíció ürügyén, Ádám szellemi dominanciájára értette. És attól a naptól mindenben ellene állt Ádámnak. Ádám panaszt tett a Teremtőnél, aki Lilithet megbékélésre, engedelmességre intette. (Két ember már kimeríti a legkisebb emberi közösség kritériumát, amelynek alapelve – a különálló szabad akaratú személyek okán -, hogy vezetőre és vezetett(ek)re oszlik, az anarchia és káosz elkerülése miatt. A kapcsolatoknak a szellemi világ tekintélyi rendje alapján kell működnie a földön is! A nemek között: Az Atyaistennek – aki a férfi – és a Szentszellemistennek – aki a nő archeotípusa – kapcsolata alapján.) Lilith lelkében bosszúálló büszkeség támadt, meggyűlölte Ádámot és Istent. Haragjában kimondta Isten különleges, titkos nevét, melyet Lucifertől tudott meg, ami által természetfeletti hatalomhoz jutott, teste szellemi testté változott, és felemelkedett a levegőbe, majd elrepült a Vörös Tengerhez. Isten utána küldte három angyalát ezzel az üzenettel: ‘Ha nem jössz vissza, nem találsz majd örömöt a magzataidban, és semmiben, amibe csak kezdesz. Démongyermekek millióit szülöd majd, az emberek megvetnek és félni fognak tőled. Nem fogsz nyugalmat és boldogságot találni sehol.’ De Lilith nem ment vissza. Lázadásával hatalmas terhet rakott az emberiségre, ugyanis ő lett minden valaha élt és ma élő démon szülőanyja. A Sátánnal való első egyezség alapján felosztották az éjszaka és a nappal feletti uralmat. Ő kapta az éjszakát. (A vízözön idején a Hold belsejébe helyezte át főhadiszállását.) Árulásával az ‘Éj Királynőjévé’, a ‘Sötétség Úrnőjévé’, a pusztulás és a halál démoni fejedelemasszonyává vált. Lázadása után a paradicsomi kígyót használta fel arra, hogy az Ádám számára, Ádám testéből alkotott új nővel, Évával beszéljen, és tönkre tegye Évának Ádámmal és Istennel való bizalmi kapcsolatát is. Ő maga vállalta a kígyó szerepét. Visszatért, hogy megkínálja Évát is az Istentől ellopott, Titkos (Okkult) Tudással, s Éva – aki egyébként addig engedelmes és szelíd volt – el is fogadja a felkínált tudást. A két ‘első asszony’ egy pillanatra cinkostárs lett ezáltal. Ádám nem volt jelen ennél, az Édenkert nyugati részének őrzése volt napközben a feladata. Évával csak este találkoztak a kert közepén, és akkor kínálta őt meg Éva a jó és gonosz tudás fájának gyümölcséből. Kétségtelen, hogy Lilith különleges, rejtett (okkult) tudásra tett szert, és ismerte Isten személyes nevét, sőt ki is mondta. Lilith később a Sátánt is elhagyta, és először Samael lázadó angyalfejedelem felesége lett, de hatezer éves, parázna és karrierista életútján ő is csak egy lépcsőfok volt a sok közül. Lilithet a művészetben kék szemű, gyönyörű nőként írják le, meztelen felsőtesttel, és gyönyörű, hosszú hajjal ábrázolják. Néha szárnyakkal jelenítik meg. Lásd Borisz Valejo képeit. Az ókori sumér domborműveken több szarvat is tettek a fejére. Az ó és újszövetségi szentírás ‘Babilon Királyasszonya’, de parázna természete miatt ‘Babilon szűzeleánya’ gúnynéven is említi. Ma is megtartotta fő bázisának a hold belsejét, ahol alattvalóival, a Sátán által kreált, tökéletlen humanoid teremtményekkel (Ufók) él. Manipulált emberek által több fő bázisa van a földön. Az egyik központja Svájcban van (Zürrich), innen irányítja az okkult szellemi mozgalmakat, valamint Európa és a világ pénzügyi életét. Vallási központja a Vatikán, ahonnan a legnagyobb eltévelyítő keresztény szektát, a katolicizmust uralja.”

  LILITH LEGFŐBB ELLENSÉGÉNEK ÉS RIVÁLISÁNAK A SZENTSZELLEM-ISTENT TARTJA, AKI AZ ISTENSÉG NŐI PRINCÍPIUMA! MINDENKOR AZ Ő POZÍCIÓJÁRA TÖR! STRATÉGIÁJÁNAK HÁROM FŐ VONALA VAN:

  - HELYETTESÍTÉS: LÁSD KATOLICIZMUS MÁRIA-KULTUSZA. (“ATYA-FIÚ-MÁRIA” TEOLÓGIA. A LELEPLEZŐDÉS MIATT MÁR A KANONIZÁCIÓKOR KIVETTEK NÉHÁNY RÉSZT A SZENT IRATOKBÓL, MELYET A VATIKÁNI KÖNYVTÁR FÉLTVE ŐRIZ. HIÁNYZIK AZ 1. MÓZES 2. RÉSZBŐL LILITH TÖRTÉNETE, AZ 1. MÓZES 6. RÉSZBŐL ÉNOK TELJES TÖRTÉNETE A BUKOTT ANGYALOK FÖLDREJÖVETELÉNEK IDEJÉBŐL. JÁSÁR KÖNYVE: “ÉS VESZTEG MARADT A NAP, MEGÁLLOTT A HOLD IS, MÍG ELLENSÉGEIN BOSSZÚT ÁLLT A NÉP. MEG VAN EZ ÍRVA JÁSÁR KÖNYVÉBEN.” (JÓZS.10:13)

  - TAGADÁS: LÁSD JEHOVA TANÚINAK SZENTSZELLEMTAGADÓ TEOLÓGIÁJÁT. (NEM VALLJÁK A SZENTSZELLEMET VALÓS SZEMÉLYNEK, CSAK ISTEN HATÉKONY, DINAMIKUS EREJÉNEK.)

  - HAMISÍTÁS (HANGSÚLYELTOLÁSSAL): LÁSD A PÜNKÖSDI ÉS KARIZMATIKUS GYÜLEKEZETEK SZENTSZELLEMKULTUSZÁT. NEM A MEGFESZÍTETT KRISZTUS ÁLL A KÖZÖSSÉGEK ÉS AZ IMÁDAT KÖZÉPPONTJÁBAN, HANEM A SZENTSZELLEM SZEMÉLYI KULTUSZA, ÉS A FELTÁMADOTT KRISZTUSRA ÉPÍTETT POZITIVISTA SIKERTEOLÓGIA. A KÖZÖTTÜK LÉVŐ SZELLEM ÍGY LELEPLEZI ÖNMAGÁT, MERT A SZENTSZELLEM SOHASEM ÖNMAGÁRÓL BESZÉL, HANEM MINDIG ÉS KIZÁRÓLAG A FIÚNAK, ÉS ÁLDOZATI SZOLGÁLATÁNAK DICSŐÍTÉSÉN MUNKÁLKODIK!!!

  Lilith jellemzői és azonosítása:

  - Lilith, a démonok anyja, az Éj Királynője.
  - Ő a Nagy Ősanya, aki uralkodik a test, a természet, az anyag, az ösztönök, a termékenység és a szexualitás felett.
  - Lamastum, a Gyermekevő.
  - Istár, a Nagy Csábító, a Szent Szajha, a Nagy Istennő papnője.
  - a Nagy Istennő, a metafizika szimbóluma.
  - Lilithtől jön a démonizált, meghasonlott tudás.
  - Jób minden démon eredőjének tartja. (Jób.18:15) “Aztán a sátrában Lilith telepszik meg, s kénnel szórják be a helyet, ahol lakott.”
  - Ézsaiásnál a végítélet leírásában jelenik meg. (Iz.34:14) “Vadmacskák találkoznak ott hiénákkal, szőrös lények kiabálnak egymásnak. Ott talál csak menedéket Lilith is magának, ott talál nyugvóhelyet.”
  - Lilith a mindenkori lázadó nő szimbóluma, aki inkább vállalja a lázadást teremtője és szellemi vezetőként fölérendelt férje ellen is, minthogy engedjen büszkeségéből és megalázza magát. Ezért a démonikus női öntudat (emancipáció), büszkeség és hiúság eredője is.

  http://kepfeltoltes.hu/120207/Hatterek__71__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/120207/Hatterek__87__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/120207/Hatterek__88__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 17. Jajjj! A Lilit(h) legenda nagyon szép – csak fentebb elhangzik egy sor téveszme. Ez a nőalak (ebben a formában) a zsidó mitológiába csak a babiloni fogság után került be, alakját, nevét onnan vették át. A Genezis-ből tehát nem hagyták ki! Inkább az a helyes állítás: utóbb sem toldották bele. Tehát Lilit, Káin, Ábel, stb. családi kapcsolatait értelmetlenség lenne kutatni. (Egyébként is!) Természetesen lehet, hogy alakjába beleolvadtak a korai zsidó démonhit maradványai is, de az itt ismertetett formában csak nagyon későn került be a köztudatba. És természetesen az a szép benne, hogy a mitológia alakul, változik, gazdagodik, s az adott kor problémáira választ (okot) keresve gyakran új értelmet is nyer. Lilit a sumer szél istennő, szél démon azonos a későbbi héber Lilittel, aki az éjszaka ártó démona, de gyermekpusztító tulajdonsága már a sumeroknál is megvolt. Amúgy meg annak a bagoly is a jelképe volt – (éppúgy, mint Pallasz Athénénak), mert egyben a tudás – a gyógyító és ártó – tudás birtokában volt. Mint minden matriarchális kori istennő (és persze azok papnői is.) Éppen ezért formált belőlük az utókor férfitársadalma – akik rettegtek a nők szellemi hatalmától – démonokat illetve a tudós papnőkből boszorkányokat.

  • :)
   Egy blogban pedig ez a szép – mindenki elmondhatja a véleményét. Köszönöm!
   Nekem az utolsó mondatodban van a lényeg, és ezért is választódott ki épp ez a név számomra: “Éppen ezért formált belőlük az utókor férfitársadalma – akik rettegtek a nők szellemi hatalmától – démonokat illetve a tudós papnőkből boszorkányokat.” :)

  • Zorobábel Ben-Ruah

   Értem. Akkor már csak egyetlen kérdés tudós Papp Györgyhöz: Ha Ádám és Lilith nem élt néhány évtizedig “házasságban”, és abból így nem is származhattak utódok, hanem csak az Évával közös leszármazottak által terjedt el az emberiség a földön, akkor az Édenkert elhagyása után kikkel házasodtak Ádám és Éva gyermekei??? (Csak nem vérfertőzés történt?)

   Az pedig, hogy csak a babiloni fogság után újraszerkesztett zsidó mitológiában olvasható először Lilith története, egyáltalán nem bizonyítja, hogy a történet nem megtörtént eseményt dolgoz fel! Ez legalább olyan abszurd állítás, mintha azt mondanám, hogy az írásbeliség megjelenése előtt nem létezett semmi, hiszen nincs róla feljegyzés! :-)

 18. http://www.youtube.com/watch?v=y95oHrZogu4 Erdemes megnezni sokat tanulhatunk belole.

 19. Hmmm… azért van néhány hiba ebben a cikkben szerintem. Találtam egy-két jó magyar nyelvű oldalt, ezt érdemes megnézni:

  http://ezoteriatanoda.hu/lilith-a-demonasszony/

  • Feltételezem, hogy nem az én írásomra (ami nem cikk) reagáltál, hiszen az általad is linkelt oldalon ugyanaz a pár sor megtalálható – a többi meg ugye, egyéb okfejtés a férfiak-nők világáról, tehát szubjektív vélemény arra a pársoros alapra.

 20. A zsidóság a mai napig démonként tartja számon Lilithet.Néhány ortodox terhes zsidó asszony védelmező amulettet is visel ellene.
  Ők negatív személyként tekintenek rá.
  Minden csak nézőpont kérdése.Ezért tartom aggályosnak azt ha valaki egy szemléletet tesz csupán magáévá és minden mást elutasít.
  Az én elméletem,hogy Lilith nem más mint Földanya egyik megnevezése.
  A természet ami tökéletesen semleges és uralhatatlan.Az első anya.

 21. jo let volna lilith akarata teljesujon most a nok kormanyoznanak es nem ez a sok tokos vagy tokeletlen

 22. Ennyi frusztrált kiegett szereptévesztett nőt… Sok területen torzult a világ de ti csak rápakoltok még egy lapáttal! A nőnek az engedelmesség, a tisztelet megadása az erénye a férfi szemében! Akkor tudja szeretni egy normális férfi a feleségét! Ezt a zavaros, homályos sztorit pedig azok találják ki akik megkerdojelezik a biblia tekintélyét és hitelességet! Szerencsére kevés az ilyen demonizalt nő mint itt egyketto. … illeszkedjetek be a sorba, találjátok meg a szerepeteket ne obegassatok h egyenjogusag igy meg ugy hiszen reg egyenjoguak vagytok! Es igen akár tetszik akárnem engedelmeskedni kell a férjeteknek nektek is akkor lesz boldog életetek! Es ez nem soviniszta duma amit írok mert igen, sok a beteg férfi is aki visszaél ezzel…:/

  • “A nőnek az engedelmesség, a tisztelet megadása az erénye a férfi szemében! Akkor tudja szeretni egy normális férfi a feleségét!”

   EGYETÉRTEK!!!

   28 éve élek boldog házasságban. Ez persze azért lehetséges, mert a feleségem – eleinte ugyan nehezen, de – elfogadta a házasság isteni intézményének krisztusi alapelveit a nemek szerepére, a tekintélyi rendre, és a szexualitásra vonatkozóakat egyaránt. Szeretem is érte nagyon, és megbecsülöm! Nagyobb érték és vonzerő most már, mint hajdani fiatalsága, és szépsége. Ez a “szépség” belülről ragyog, és elsősorban nekem szól. És akkor még a hűségből eredő kizárólagosság csodálatos erejéről nem is beszéltem…

   • igazság profán igazságnak az igaztalanságáról és a többi himsovinisztának

    Huh, nem irigylem azt a szegény elnyomott, nem tisztelt, nem egyenrangú feleséget. Szerintem boldogtalan. Aki tényleg szereti a párját, az nem kezeli alárendeltként.( “tekintélyi rendre” ekkora baromságot is régen olvastam, de jót röhögtünk ezen….) Ez a feleség majdnem rabszolga lehet, ha egyáltalán létezik. Egyébként nem is gondoltam volna, hogy ennyi hímsoviniszta van még mindig. Lehet, hogy csak álmodoznak mert nekik így lenne tökéletes. Akit nincs miért tisztelni más okok miatt , annak hiába van farka, azért nem fogja senki tisztelni, és nem is jár neki tisztelet. Főleg egy ilyen duma után.
    Ezek az emberek, mivel semmi, de semmi nincs bennük amiben egy picit is jók lennének, a férfi mivoltukra büszkék ( arra ugyan kár). Csak mert mástól nem érezhetik magukat felsőbbrendűnek, mert nincs bennük semmi ami jó lenne. Röhejesek gőgös gunarak. A normális férfi nem tekintélyelveket akar a házasságában, persze ha fordítva lenne, és a nő akarna uralkodni a férje felett, akkor nem tetszene mi? Az sem lenne jó, szerintem .Lilith meg mindenkinek más, mást lát bele. Ennyi.

 23. Meglátogattalak és elolvastam minden egyes hozzászólást! :-)

 24. Érdekes vitaanyag.De annak a hozzászólónak adok igazat, aki az egész történetet, a többi biblikussal együtt szimbolikusnak tartja és a mögötte való, létezhető értelmet valószínűsíti..

 25. Visszajelzés: Tiszatáj online - irodalom, művészet, kultúra

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

You are commenting using your Twitter account. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

You are commenting using your Facebook account. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

You are commenting using your Google+ account. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s